Η ιστορία μας

Αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες οικογένειες προσφύγων στην πόλη της Θήβας. Οι περισσότεροι από τις κοντινές περιοχές της Σμύρνης  ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες και παραγκογειτονιές δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Το 1926 κατασκευάζεται ο σημερινός Παλαιός Προσφυγικός Συνοικισμός με 300 σπίτια σε οικόπεδο 1ο στρεμμάτων που παραχωρήθηκε δίπλα στο έλος και εκτός του ιστού της πόλης της Θήβας. Σήμερα  έχει εγκαταλειφθεί από τους παλαιούς μικρασιάτες και κατοικείται από οικονομικούς μετανάστες και λίγες οικογένειες ηλικιωμένων μικρασιατών .

Η καταγραφή της ιστορίας των Μικρασιατών της Θήβας είναι μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες, μιας και ελάχιστες γραπτές αναφορές υπάρχουν σε πανελλήνιο επίπεδο. Το παλαιό δημοτολόγιο του Δήμου Θηβάιων καταγράφει ονομαστικά 1600 οικογένειες προσφύγων.

Η ΕΜΘ προκειμένου να μην καθυστερήσουμε άλλο, παρακαλεί όσους διαθέτουν φωτογραφικό υλικό από τις περιοχές της Μικράς Ασίας, έγγραφα, πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου κλπ να επικοινωνήσουν με την Ενωση προκειμένου να εμπλουτίσουμε το αρχείο και να καταγράψουμε την ιστορία μας.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

mikrasiatesthivas.jpg

Καπνοκαλλιεργητικός Συνεταιρισμός Μικρασιατών Θήβας 1938

Αρέσει σε %d bloggers: